Proprietar de pensie 2018-12-19T12:15:20+03:00

Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos

Masurile Guvernului imping romanii sa ramana dependenti de sistemul public de pensii

APAPR, organizatie care apara interesele a peste 7 milioane de romani, avertizeaza ca prin proiectul de OUG acestia sunt incurajati sa isi retraga economiile realizate prin munca cinstita timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care acestia au devenit cel mai important investitor în economia romaneasca. Acest îndemn la retragerea economiilor ii va lasa mai saraci în viitor, cand, la varsta pensionarii, nu isi vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate aceasta masura va condamna definitiv romanii la saracie si captivitate fata de sistemul public de pensii, din ce in ce mai impovarat de volumul platilor pe care trebuie sa le onoreze luna de luna.

Mai mult decat atat, renuntand la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lasa mostenire banii economisiti pentru pensie. In acelasi timp pentru mai bine de 50% dintre romani Pilonul II reprezinta singura sursa de economisire. Odata cu intrarea în vigoare a masurilor, aceste economii vor disparea, cei mai multi dintre romani fiind puternic tentati sa se indrepte catre un consum imediat.

AFLA DE MAI JOS
LA CE FOND DE PENSII
ESTI PARTICIPANT

Afla la ce fond contribui

7 din 10 romani considera ca Pilonul II trebuie mentinut in arhitectura sistemului de pensii

La 11 ani de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, romanii au incredere in Pilonul II, isi cunosc drepturile si sunt constienti ca toate contributiile lor conteaza pentru dezvoltarea economiei.*

 1. 86% dintre romani stiu de existenta Pilonului II.

 2. Dintre acestia, 7 din 10 sunt constienti de faptul ca fondurile acumulate in conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor si ca acestea sunt garantate prin lege.

 3. 5 din 10 romani inteleg ca toate contributiile la Pilonul II conteaza pentru dezvoltarea economiei romanesti, dar si ca acesti bani pot fi lasati mostenire în eventualitatea unui eveniment nefericit aparut inainte de varsta legala de pensionare.

 4. Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent si se bucura de incredere în randul populatiei: 55% dintre participantii la studiu au declarat ca au incredere ca administratorii fondurilor de pensii investesc optim contributiile lor.

 5. 67% dintre romani considera ca in lipsa adoptarii unor masuri optime, statul se va confrunta cu dificultati la plata pensiilor pentru generatiile viitoare.

 6. In acest context, 71% din populatia activa considera ca este necesara mentinerea Pilonului II (pensia privata obligatorie).

*Primul studiu sociologic national care a evaluat atitudinile si perceptiile cu privire la Pilonul II de pensii, realizat la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, de catre compania de cercetare ISRA CENTER. Studiul a fost realizat in perioada 28 august – 13 septembrie 2018, pe un esantion reprezentativ de 907 persoane cu varste intre 20 și 55 de ani, barbati si femei, aflati în campul muncii, din mediul urban, cu o marja de eroare de +/- 3,25%. Cercetarea a inclus, pentru profunzime, o componenta calitativa (focus-grupuri).

Peste 7 milioane de proprietari de pensie

 • Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanti si active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite in economia romaneasca.
 • Peste 1,5 milioane de participanti au acumulat deja o suma peste 10.000 de lei in contul individual de Pilon II.

#AdevarulNuEOptional

2.
1.

Adevarul este ca stii in orice moment ce se intampla cu banii tai din Pilonul II

 

Ca participant la Pilonul II de pensii, poti afla rapid si simplu care este suma acumulata in contul tau personal si structura investitiilor realizate cu banii tai. Pentru a afla aceste detalii, mai intai trebuie sa stii ce administrator gestioneaza contul tau de pensie. Daca nu stii, poti cere aceasta informatie chiar si online de la Autoritatea de Supraveghere Financiara. Apoi, restul detaliilor le afli direct de la administrator. La cererea ta, vei primi datele de login pentru contul online si astfel poti verifica oricand ce se intampla cu banii tai.
#pensiamea  #adevarulnuesteoptional

4.
2.

Adevarul este ca Pilonul II are printre cele mai bune randamente din Europa*, iar comisioanele de administrare sunt reduse

Pilonul II din Romania a fost plasat pe primul loc in Europa la castigul real obtinut pentru participanti, conform unui studiu independent, obtinand pentru acestia un castig de peste 1,5 miliarde de euro in cei 10 ani de functionare (2008-2018)**. De asemenea, aceleasi studii au demonstrat ca Pilonul II din Romania are comisioane cu 25% mai mici decat cele din state cu sisteme similare de economisire.
#proprietardepensie  #adevarulnuesteoptional

*Performanţele anterioare nu reprezintă o garantie a realizarilor viitoare.
**raport Better Finance (Federatia Europeana a Investitorilor și Utilizatorilor de Produse Financiare) și raport OECD

#AdevarulNuEOptional

1.
3.

Adevarul este ca banii virati in contul pensiei Pilon II sunt ai tai

Chiar daca initial banii virati in Pilonul II reprezinta o obligatie fiscala a contribuabilului fata de stat, odata virati banii in conturile individuale ale participantilor, ei intra in proprietatea privata a acestora. Sumele acumulate in cont sunt protejate prin lege si pot fi lasate mostenire.
#proprietardepensie #adevarulnuesteoptional

#Proprietar
DePensie

3.
4.

Adevarul este ca Pilonul II este un sistem sigur

 

Administratorul si fondul de pensii sunt doua entitati separate, iar contabilitatile lor sunt si ele separate. Administratorul are acces la banii din fond doar in scopul administrarii lor, activele fondului fiind tinute la banca depozitara (o institutie de credit autorizata si supravegheata de Banca Nationala a Romaniei si de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania – ASF, pentru activitatea de depozitare). Administratorul gestioneaza fondul de pensii prin ordine de investitii, pe care banca depozitara le verifica pentru legalitate si le executa. Daca, prin absurd, administratorul ar avea probleme financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiara se asigura ca fondul de pensii va fi preluat de un alt administrator si isi va continua existenta.

La iesirea la pensie, vei incasa toate contributiile acumulate, dar si ce ai castigat prin investirea lor. Pentru a proteja proprietarii conturilor de pensie, legea obliga administratorii sa iti asigure o pensie cel putin egala cu valoarea contributiilor tale de-a lungul timpului minus comisioanele legale, dar si o rata minima de rentabilitate. Mai mult, exista cel putin doua „centuri de siguranta” care ne asigura ca banii din Pilonulul II de pensii sunt in siguranta. ln primul rand provizioanele, adica rezervele pe care administratorii fondurilor de pensii private sunt obligati de lege si ASF sa le constituie de pe acum, pentru a fi capabili sa asigure plata diferentelor de bani in cazul in care garantiile mentionate anterior ar fi activate. A doua „centura” este reprezentata de Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, fond constituit, din nou, prin contributiile periodice ale administratorilor.
#pensiameaPIIesigura  #adevarulnuesteoptional

Bine ai venit in comunitatea proprietarilor de pensie

E important sa stii 5 lucruri despre pensia ta privata:

 1. Banii stransi in contul personal de pensie privata (Pilonul II) sunt cu adevarat ai tai.
 2. In orice moment poti verifica pe Internet la ce fond contribui si cati bani ai strans.
 3. Banii tai sunt administrati prudent si transparent, cu rezultate bune pana acum.
 4. Performantele Pilonului II sunt certificate de institutii internationale de prestigiu.
 5. Legislatia prevede numeroase mecanisme de siguranta pentru protectia banilor tai.

Te-am facut curios? Afla mai multe despre pensia ta privata in continuare.

Total participanti 7.130.927

Tu esti proprietarul banilor din Pilonul II

 1. Banii din Pilonul II sunt ai fiecarui roman care, luna de luna, contribuie la fondul sau de pensie obligatorie administrata privat cu o parte din contributiile sale sociale. Asadar, acesti bani nu merg catre bugetul de stat pentru plata pensiilor de acum, ci se acumuleaza in conturi individuale, sunt investiti in economia romaneasca si apoi se intorc la tine inmultiti, in momentul in care atingi varsta de pensionare.
  Afla mai multe
 2. Pentru ca esti proprietarul acestor bani, in cazul unui eveniment nefericit inainte de pensionare, ei nu se pierd, ci sunt mosteniti de succesori, la fel ca oricare alt bun: casa, masina, conturile din banca etc.
  Afla mai multe
 3. Pentru ca esti proprietarul acestor bani, cei care ii administreaza sunt obligati sa iti raporteze cum i-au folosit, cum i-au inmultit si cum i-au pus sa lucreze pentru bunastarea ta. Afla cum poti sa ceri informatii despre pensia ta privata Pilon II.
  Afla mai multe

Indiferent cat mai ai de muncit pana la pensie, este important sa stii ca esti deja proprietarul contului tau de pensie Pilon II

Vizual video – Ce este Pilonul 2 de pensii

Cum functioneaza Pilonul II de pensii private obligatorii

 1. Luna de luna, contributiile tale pentru pensie se acumuleaza in contul individual din fondul de Pilon II. Administratorul nu le pune „la saltea”, ci le investeste permanent pentru a obtine randament.
  Afla mai multe
 2. Dar tocmai pentru ca sunt banii tai, ei sunt investiti cu prudenta de administratori. De aceea, investitiile se fac in special in titluri de stat emise si in actiuni ale companiilor listate la bursa, obligatiuni, plasamente cu risc minim. Asa, poti avea garantia ca vei primi cel putin sumele cu care ai contribuit, dupa cum prevede legea.
  Afla mai multe
 3. Tu stii permanent cum lucreaza banii pentru bunastarea ta, pentru ca administratorul pensiei tale este obligat sa te tina la curent periodic cu modul in care ii investeste. In fiecare an primesti scrisoarea anuala de informare, dar iti poți verifica situatia contului oricand, pe Internet.
  Afla mai multe

Banii tai sunt investiti pentru a fi inmultiti

Vizual video – Cum functioneaza Pilonul 2 de pensii

Ce castigi din Pilonul II

 1. La pensie, vei incasa toate contributiile acumulate, dar si ce ai castigat prin investirea lor. Pentru a proteja proprietarii conturilor de pensie, legea obliga administratorii sa iti asigure o pensie cel putin egala cu valoarea contributiilor tale de-a lungul timpului minus comisioanele legale, dar si o rata minima de rentabilitate.
  Afla mai multe
 2. Experienta arata ca administratorii privati au obtinut rezultate foarte bune pana acum si ca iti pot plati o pensie mai mare decat contributia.
  Afla mai multe

Poti afla rapid si simplu
suma din contul de Pilon II

Vizual video – Situatia actuala a Pilonului 2 de pensii

Ce inseamna randamentul Pilonului II

 1. Randamentul reprezinta valoarea care se intoarce la tine, creata prin investirea contributiilor tale. Cu alte cuvinte, cat de mult lucreaza pentru tine banii pe care i-ai investit. Este o situatie similiara cu dobanda pe care o primesti pentru un depozit  facut la banca.
  Afla mai multe
 2. Acest mecanism este valabil si pentru Pilonul II. Timp de 30-45 de ani, administratorul pensiei tale investeste sumele pe care le depui si obtine castiguri care se adauga luna de luna in contul tau. Afla ce sume au acumulat romanii in 10 ani de Pilon II.
  Afla mai multe

De ce este sigur Pilonul II

 1. In calitate de participant la Pilonul II, esti protejat de lege. Pentru ca sunt veniturile tale, administratorul nu poate sa isi insuseasca contributiile din Pilonul II.
  Afla mai multe
 2. Pentru a preveni orice frauda, activele fondurilor sunt depozitate la o banca – iar aceasta este supravegheata de Banca Nationala a Romaniei. BNR verifica orice operatiune derulata cu banii fondurilor de pensii. De asemenea, si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) supravegheaza si controleaza sistemul pensiilor private. Un lucru foarte important: fondurile de pensii private nu pot da faliment.
  Afla mai multe
 3. Administratorii Pilonului II sunt societati reputabile, cu istoric si traditie in administrarea fondurilor de pensii. In plus, ei se supun unei multitudini de reglementari solide – inca o garantie ca banii tai sunt administrati responsabil.
  Afla mai multe

Esti proprietarul unui venit valoros

 1. Pilonul II din Romania este cel mai performant sistem de acest fel din Europa, ceea ce inseamna castiguri reale si consistente pentru tine la varsta pensionarii.
  Afla mai multe
 2. Afla si tu cat ai acumulat in contul tau.
  Afla mai multe

Noutati

Acționarii administratorilor din Pilonul II s-au întâlnit la București pentru a discuta cu autoritățile române

5 martie 2019|

Acționarii internaționali majoritari ai tuturor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întâlnit la Bucureşti pentru a discuta cu autoritățile relevante, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem. Inițiativa se înscrie în spiritul dialogului instituțional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, în scopul apărării Pilonului II și a interesului milioanelor [...]

Comisia Europeană: măsurile împotriva Pilonului II afectează pensiile viitoare, piața de capital și economia României

27 februarie 2019|

Comisia Europeană a publicat astăzi raportul de țară pe anul 2019 privind România, conținând analize aprofundate ale economiei și politicilor adoptate de autorități. În acest raport, experții Uniunii Europene fac numeroase referiri clare la măsurile cuprinse în OUG 114/2018, care slăbesc puternic Pilonul II și au efecte negative în pensiile viitoare ale românilor, piața de capital, investițiile pe termen lung și economia României în ansamblul [...]

Fondurile de pensii private din Pilonul II au depăşit în mod constant inflația

27 februarie 2019|

Ca urmare a declaraţiilor apărute în mass-media în ultimele zile pe marginea performanţelor fondurilor de pensii private de Pilon II, APAPR face următoarele precizări: Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) și până la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adică un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toată perioada de funcționare a Pilonului II. Acest [...]

Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos

19 decembrie 2018|

Populatia, economia si investitorii, grav afectati de noile masuri propuse prin OUG Masurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire a populatiei pentru varsta pensionarii, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale romanilor, asupra pietei de capital, intregului sector financiar si economiei romanesti in ansamblul ei. Masurile Guvernului imping romanii sa ramana dependenti [...]

Adevărul este că nu poți pierde banii din contul Pilonul II de pensii

5 iulie 2018|

Exista cel putin doua “centuri de siguranta” care ne asigura ca banii din contul Pilonul II de Pensii sunt in siguranta. In primul rand provizioanele, adica rezervele pe care administratorii privati sunt obligati sa le constituie de pe acum, pentru a fi capabili sa asigure plata diferentelor de bani in cazul in care o astfel de garantie ar fi activata. Aceste rezerve sunt monitorizate [...]

Banii din Pilonul II sunt proprietatea ta

5 iunie 2018|

E important sa stii 5 lucruri importante despre pensia ta privata: Banii stransi în contul personal de pensie privata (Pilonul II) sunt cu adevarat ai tai. In orice moment poti verifica pe Internet la ce fond contribui si cati bani ai strans. Banii tai sunt administrati prudent si transparent, cu rezultate bune pana acum. Performantele Pilonului II sunt certificate de institutii internationale de prestigiu. [...]

Apel pentru pastrarea arhitecturii sistemului de pensii private din Romania

21 mai 2018|

Noi, organizatiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul Romaniei pentru a mentine neschimbata legislatia si principiile de functionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). In sprijinul acestei solicitari aducem concluziile studiilor internationale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II in Romania, precum si analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea si stabilitatea legislativa [...]

Situatia actuala a Pilonului II de pensii

21 mai 2018|

Stii cum poti avea grija de banii tai de pensie din Pilonul II? Ca participant la Pilonul II de pensii, poti afla rapid si simplu care este suma totala aflata in contul personal si structura investitiilor realizate cu banii tai. Pentru a afla aceste detalii, mai intai trebuie sa stii ce administrator gestioneaza pensia ta. Daca nu stii, poti cere aceasta informatie chiar si [...]