Prezentare generala APAPR
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata in scopul protejarii intereselor, promovarii, afirmarii, dezvoltarii colaborarii si cooperarii in domeniul fondurilor de pensii private in Romania.

APAPR se constituie ca interfata in sustinerea si protejarea intereselor comune ale membrilor in relatiile cu institutiile Statului, in special cu autoritatile ce reglementeaza si supravegheaza domeniul pensiilor private. Reprezentarea si protejarea intereselor membrilor de catre A.P.A.P.R. se realizeaza prin propuneri legislative, dialogul cu toate institutiile in care activeaza membrii Asociatiei, supravegherea respectarii standardelor profesionale si pastrarea unor raporturi de concurenta loiala intre acestia pe pietele in care activeaza.

Principiile de baza ale Asociatiei sunt:
1) etica profesionala;
2) prevenirea utilizarii ilicite de catre membrii Asociatiei a informatiilor confidentiale sau privilegiate;
3) transparenta (atat in operatiunile de piata cat si in activitatile interne);
4) egalitatea membrilor;
5) unitatea de interese a membrilor;
6) promovarea intereselor membrilor Asociatiei si ale persoanelor care au calitatea de participanti la fondurile de pensii private;
7) evitarea oricaror conflicte de interese.

Organismele de conducere ale APAPR au un nivel ridicat de competenta profesionala si experienta in domeniul financiar-bancar si de asigurari in general si in domeniul pensiilor private in special.

Asociatia elaboreaza sau participa la elaborarea de propuneri legislative, norme tehnice si principii profesionale, aplicabile in administarea fondurilor de pensii private, in conformitate cu standardele internationale in domeniu si in concordanta cu reglemenarile legale. De asemenea, APAPR popularizeaza si promoveaza prin mijloace proprii mecanismele produselor de pensii private si investitii financiare, precum si conceptele tehnice din domeniul pensiilor private in vederea educarii si cunoasterii populatiei in ceea ce priveste posibilitatilor si avantajele acestor activitati.

APAPR reprezinta astfel un centru de informare, documentare, schimb de experienta si organizare de intalniri interne si internationale in cadrul domeniului sau de competenta. Interesele membrilor APAPR sunt promovate printr-o colaborare permanenta cu institutiile care reglementeaza si supravegheaza piata de pensii private. Asociatia are dreptul si interesul de a sesiza  organismele de supraveghere in domeniu asupra practicilor ilegale in activitatea furnizorilor de servicii financiare in domeniul pensiilor private in Romania.

Asociatia coopereaza cu asociatiile si organizatiile similare din alte tari si participa ca asociat cu drepturi depline, onorific sau observator la organisme si asociatii interne si internationale de profil, in vederea obtinerii de date si informatii si a realizarii unor schimburi de experienta. In acelasi timp, APAPR sprijina, la nivelul Uniunii Europene, implementarea unor strategii de aplicare uniforma a prevederilor legale in domeniul fondurilor de pensii private.

Din 2008, APAPR este membru cu drepturi depline in cadrul EFRP (federatia europeana a fondurilor de pensii) si  FIAP (federatia internationala a fondurilor de pensii private de tip multipilon). Asociatia are in prezent 13 membri si o reprezentativitate de 100% pe piata de pensii private.

Pentru atingerea obiectivelor sale, APAPR organizeaza conferinte pentru dezbaterea si solutionarea problemelor majore specifice si elaboreaza studii si analize privind prioritatile in reglementarea si organizarea fondurilor de pensii private. De asemenea, Asociatia incurajeaza participarea membrilor sai la conferinte, seminarii, congrese si forumuri locale sau internationale, pe teme specifice domeniului pensiilor private.